28 Mayıs 2009 Perşembe

Proje Yönetimi Kestirim Yöntemleri - Buttom Up Kestirim

Buttom - Up Kestirim, yöntemi adından da anlaşılacağı gibi, projeyi oluşturan daha küçük parçalar bazında kestirim yapılması esasına dayanır. Nedir bu parçalar? İş Kırılım Yapısını oluşturan elemanlar, kestirim için atomik bir ölçüdür.

Buttom-up Kestirim yöntemi için de uygulanması gereken bir süreç vardır; (Süreçsiz olmaz.)



1 - İş Kırılım Yapısını Oluştur
2 - Her görev için kaynak kestirimi yap
3 - Projenin kilometretaşlarını (Milestone) her perspektiften çıkart(Müşteri Odaklı, Yönetim Odakli, Süreçlerin Gerektirdiği)
4 - Her kilometretaşı için bitiş günü belirle
5 - İş(Proje) Planını oluştur. Görevlerin ilişkilerini belirle
6 - Kaynakları görevlere ata
7 - Görev sürelerini tahminle
8 - Critical Path'ı hesapla
9 - Daha önce belirlenen günlerle İş Planında kestirilmiş görevlerin günlerini karşılaştır.
10 - İş Planını düzenle (2,6,7,8 numaralı adımlar tekrarlanabilir ya da süreler için müşteri ile tekrar pazarlık yapılabilir)
11 - Riskleri belirle ve değerlendir
12 - Proje gelişimi sırasında risklerin oluşması ya da öngörülmeyen bir gelişmenin olması durumlarında planı düzenle.


Her kestirim yönteminin olduğu gibi Buttom Up yönteminin de dezavantajları vardır. Bunlardan ilki bu kestirim yönteminin ciddi zaman almasıdır. Her kestirim yönteminde olduğu gibi elde olan veri ne kadar sağlıklı ise o oranda doğru bir kestirim yapılabilir. İş Kırılım yapısının eksiksiz yapılması çok önemlidir.

En küçük görevleri de dahil ettiği için buttom up kestirim yöntemi diğer yöntemlere göre daha gerçekçi sonuçlar verebilir. Ayrıca bu yöntemle görevler arasındaki ilişki de belirlenerek daha doğru süre taahütlerinin verilmesi sağlanmaktadır.

1 yorum:

  1. [...] Butom up Kestirim2- Top Down Kestirim3- Parametrik Kestirim / COCOMO 4- Delphi Kestirim5- Function Point Kestirim6- [...]

    YanıtlaSil