27 Ocak 2011 Perşembe

RFP - Teklif Talep Formu Neden Gereklidir?

Bu yazımda RFP'nin önemi ve avantajlarının vurgulanmasının yanısıra örnek olarak kullanılabilecek Türkçe bir Teklif Talep Formu'da sizlerle paylaşılmaktadır.

Request for Proposal (RFP) yani Teklif Talep Formunun hazırlanması ve aday firmalar ile paylaşılması genelde bir hizmet ya da ürün satın alma sürecinde atlanan önemli bir adımdır.  Ürün / hizmet satın alacak firma için bu aşama ilk bakışta çok avantajlı görünmeyebilir.   Öncelikle bu iş için zaman ve kaynak ayrılması, zaten sizinle iş yapmaya ve teklif vermeye hevesli firmalar bulunduğu sürece gereksiz görünebilir.   Ayrıca daha büyük çekince projenin bu aşamasında projenin ve teklifin kapsamını yazılı bir ortama taşımak ve muhtemel bir sözleşmeye referans göstermek, satın alma yapacak paydaşın projenin gelişimi aşamasında yapacağı değişiklik isteklerini ve yeni fonksiyonalite taleplerine engel olabilir.   Talepkar firmalara kapsamı dokümante etmenin kendilerini sınırlandırdığını düşünebilir.  Burada gözardı edilmemesi gereken üç avantaj vardır;

1 - Teklif  Talep Formunda belirtilen kapsam nihai kapsam değildir projenin ilerleyen aşamalarında karşılıklı görüşmelerle detaylı iş gereksinimleri ve teknik gereksinimler belirlenebilir.  Alıcı firma olarak esnekliğinizi kaybetmiyorsunuz.

2 - Teklif Talep Formu Hazırlamak ne istediğinizi bilmenizi sağlar daha sağlam temeller üzerine projenizi inşa etmenizi ve detaylı kapsamların daha hızlı ve etkin belirlenmesine yardımcı olur.

3 - Teklif Talep Formunda Belirlenen şartlar sadece sizi değil tedarikçi firmaların da şartlarını netleştirir.   Ekstra maliyet üreten ya da yapılması uygun olmayan kapsamın baştan belirlenmesi ve sonradan meydana gelebilecek risklerin projenin başında gündeme getirerek çok daha az maliyetle bu risklerin önüne geçilmesini sağlar.   Örnek vermek gerekirse e-ticaret paketi satın alması için hazırlanan RFP'de belirlenen "müşterilerin kredi kartı bilgilerinin sistemde saklanması ve sorgulanabilmesi" gibi bir gereksinim talebinin uygun olmayacağı görüşünü tedarikçi firmalar sözleşme öncesinde belirtebilir, firmanın bu beklentisini baştan revize edebilir.   Projenin ilerideki aşamalarında ya da sonunda bu tip bir geribildirim ilişkileri yıpratabilir.  Ayrıca tekliflerin içerisinde projede çalışacak personelin özgeçmişlerini, proje takvim ve maliyet planlarını, firmanın destek faaliyetlerinin detaylarını, referanslarını tedarikçilerden baştan bildirmesini isteyerek daha planlı ve öngörülebilir bir denizde yola çıkmanızı sağlayacaktır.

 

Örnek olarak sizlere bir e-Ticaret paketi satınalması için hazırlanabilecek bir "Teklif Talep Dokümanı"nı ana başlıklarını aşağıda iletiyorum;  Fakat unutmayın ki bu sitede paylaşım esastır bunun için örnek olarak e-Ticaret paketi satınalması için detaylı  Örnek Teklif Talep Dokümanı nı bu linkten indirebilirsiniz.  Örnek Doküman ve şablon farklı tedarikler için de kullanılabilinir.

1       Proje Bilgisi

1.1         Giriş.

1.2         Şirket Hakkında Bilgi

1.3         Kısıtlamalar ve Gizlilik.

1.4         Kapsam.

1.5         Teklif Gönderimi

1.5.1          Teklif İçeriği

1.5.2          Teklif Süreci Takvimi

1.5.3          Değerledirme Kriterleri

2       Proje Gereksinimleri

2.1         Projenin Geçmişi

2.2         Mevcut Sistemler.

2.3         Fonksiyonel İhtiyaçlar.

2.3.1          Genel Özellikler.

2.3.2          Arama Motoru Optimizasyon İhtiyaçları

2.3.3          Site Yönetimi Gereksinimleri

2.3.4          Ürün ve Kategori Yönetimi Özellikleri

2.3.5          Arama Özellikleri

2.3.6          Alışveriş Özellikleri

2.3.7          Ödeme ve Lojistik İhtiyaçları

2.3.8          Müşteri Hesaplarının Yönetimi

2.3.9          Müşteri Hizmetleri Yönetici Gereksinimleri

2.3.10        Müşteri Gereksinimleri

2.4         Teknik Gereksinimler.

2.5         Destek Hizmetleri Gereksinimleri

3       Firma Bilgisi

3.1         Organizasyon.

3.2         Kaynaklar.

3.3         Referanslar.

3.4         Lokasyon ve Hosting.

3.5         Yardım Masası

3.6         Orta ve Uzun Vadeli Planlar.

3.7         Test ve Kalite Güvence.

3.8         Felaket Senaryosu – İş Sürekliliği

4       Proje Takvimi

5       Projenin Kapsamı

6       Proje Maliyeti

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder