26 Mayıs 2009 Salı

Proje Yönetimi Kestirim Yöntemleri - PERT

PERT, "Program Evaluation and Review Technique" ifadesinin kısaltılmasıdır. PERT diğer kestirim yöntemlerinden farklı olarak nokta atışı yapmaz. Eldeki verilere göre projenin belirli bir sürede bitme olasılığını da verir. Bu projenin 6 Ayda bitme olasılığı %50'dir gibi bir cümle PERT Tekniğinin bir sonucu olabilir.

PERT uygulanıren, uzmanlardan görev başına 3 tahminleme alınır. Optimist tahmin(minimum süre "L"), pesimist tahmin(maksimum süre "H") ve gerçekçi tahmin("M") olmak üzere.

Bu sürelerin; E = (L + 4 * M + H)/6 şekilinde "M"ye biraz torpil yapılarak alınan ağırlıklı ortalaması alınır.

Standart Sapma da; σ = (H – L)/6 formülü ile hesaplanır.

Peki bu yeni ortalama ve standart sapma nasıl kullanılır? Ortalama ve standart sapmalar projenin bütününe aşağıdaki şekilde yayılır.





Proje için hesaplanan ortalama(μ) ve standart sapmaya(σ) göre analiz yapabilmek için öncelikle proje verilerinin bir dağılıma sahip olduğunun varsayılması gerekir. Genelde "normal dağılım" varsayımı geçerlidir.


Dolayısı ile ortalama sürenin kaç standart sapma uzağındaki süre için bir tamamlanma ihtimali belirlenebilir. Bazı örnek standart sapmalar sayıları ve yüzdeler aşağıda belirtilmiştir.


μ = 50%
μ + 0.5σ = 59%
μ + 0.8σ = 79%
μ + 1.0σ = 84%
μ + 1.3σ = 90%

Örneklemek gerekirse Ortalaması 12 Ay çıkan projenin standart sapması 1 Ay çıkar ise;
Projenin 12 Ayda bitme olasılığı %50 (bana göre çok optimist bir yaklaşım)
13 Ayda bitme olasılığı %84'tür.

Bu yöntemde en büyük soru işareti dağılım varsayımıdır. Bazı durumlarda normal dağılım yerine Triangular Distribution kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir. Ayrıca alınan kestirimlerin de niteliksel ve subjektif olma olasılıkları bu yöntemin dezavantajlarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder