27 Mayıs 2009 Çarşamba

Proje Yönetimi Kestirim Yöntemleri - Delphi

Delphi Yöntemi, bir grup uzmanın konsensüs sağlayarak uygulanan bir kestirim yöntemidir. Bir kaç görüşmeden(round) sonra bir sonuç alınması beklenmektedir.
Her roundda uzmanlar birbirlerinden bağımsız şekilde tahminleme yaparlar. Kestirimlerin hangi uzman tarafından yapıldığı belirtilmez. Kestirimler üzerinde her görüşmede yorumlar yapılır. Çok uç kestirimler bu görüşmeler sonucunda genellikle elenir ve tekrar tahminleme toplanır.



Delphi yöntemi "Narrow Band Delphi" ve "Wide Band Delphi" olmak üzere iki şekilde uygulanabilir. Narrow Band yöntemde round görüşmeleri yüzyüze yapılmaz. Sahipliği belirtilmeden bütün kestirimler e-posta aracılığı ile paylaşılır ve yeni kestirimler toplanır. Wide Band Delphi yönteminde kestirimler üzerindeki fikir alış verişleri yüzyüze yapılır ve bir konsensüs sağlanması beklenir.

Tur sayısı; katılımcı sayısı, proje büyüklüğüne göre düzenlenebilir. Turlar tamamlandıktan sonra. Veriler, istatistiksel bilgilere dönüştürülür. Modüller için ortalama, standart sapma, medya, minimum ve maksimum değerler listelenir. Bazı durumlarda ortalamadan ziyade medyan kullanılması daha doğru olacaktır. (Medyan, küçükten büyüğe dizilmiş verilerin sıralamada ortadaki değerinin aynen alınması Örn: 5 veri toplanmış ise 3. büyük veri, 7 veri toplanmış ise 4. büyük veri. 10 veri toplandığı durumlarda 5. ve 6. verilerin ortalaması kullanılabilir.) Medyan kullanımı çok uçlarda bulunan minimum ve maksimum verileri kestirim için eleyecektir ve daha doğru bir sonuç çıkartacaktır.



Delphi yönteminin temel avantajı, daha önce yapılan çalışmalardan tarihsel bilgiye ihtiyaç duymaması ve ucuz olmasıdır. En büyük dezavantaj, kestirim yöntemleri içersinde daha yavaş uygulanan bir yöntem olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder